panelarrow

Stenbergsau

En faktablogg om sauehold. Oppdateres ca en gang pr uke

Paring

| 1 Comment

Nå er vi godt i gang med paringen her på Stenberg. Seksualsesongen hos norsk kvit sau er kun noen uker sent på høsten og tidlig om vinteren.

Det er først og fremst kortere dager, temperaturforhold og tilstedeværelse av en vær som fører til at søyene kommer i brunst. Eldre søyer kommer som regel tidligere i brunst enn lammene og de har også flere brunstsykluser. I løpet av en sesong vil ei søye vanligvis ha 3-5 brunster dersom hun ikke bedekkes. Den vanlige sykluslengden er på 16-17 dager.

Vi har to bukker fordelt på 28 påsettlam og 45 søyer. Måten vi gjennomfører parringen på er at vi deler besetningen i to. Påsettlammene går for seg selv sammen med bukken Krekar. Og søyene går for seg sammen med bukken Jokke.

Her er Jokke akkurat sluppet sammen med søyene og ser ut til å trives godt med det.

Her er Jokke akkurat sluppet sammen med søyene og ser ut til å trives godt med det.

Vi velger å skille påsettlammene (heretter kalt lammene) og søyene på grunn av værene ofte foretrekker eldre søyer eller dyr med høy rang. På grunn av dette vil en del værer, spesielt utover i paringsperioden, gjøre en dårlig snusejobb. Dette kan føre til at flere lam blir oversett.

Hvis man ikke slipper væren sammen med søyene anbefales det å gå med den to ganger om dagen for å sjekke brunst, og hos lammene kan det være lurt å gå tre ganger. Selve paringen tar bare noen sekunder, og væren er umiddelbart klar for å pare nye søyer.

For å vite avstamning på lammene som kommer til våren og for å forutsi en ca termin er det lurt å ha væren i bånd. Mange velger å slippe væren sammen med søyene uten å hverken leie den eller å bruke sele, men da får man dårlig oversikt over hvilke søyer som er paret samt at man ikke vet terminen. Et trent øye kan selvfølgelig se når det begynner å nærme seg lamming for søya.

Her på Stenberg bruker vi sele på væren. Selen har kritt med farge mellom frambeina til væren slik at vi ser når den har paret søyene. Vi sjekker søyene for farge på rumpa både morgen og kveld, samt at vi noterer ned de som er blitt paret. Videre regner vi ut 148 dager (rettere sagt sauekontrollen regner ut) så vet vi ca termin på søya. Norsk kvit sau har drektighetstid på 147-149 dager. Spælen har noe kortere (144-147 dager). Noen variasjoner er det bla vil ofte søyer med flere lam lamme tidligere enn søyen med ett lam.

Når man ser etter brunst tegn ser man om søyene er rastløse, har stårefleks for væren, om de rister på halen eller har oppsvulmede kjønnslepper, det kan også være synlig et klart slim. Søyene viser sjelden brunsttegn dersom man ikke bruker en vær ved testing. Søyene vil som regel komme bort til væren og klart vise at hun er brunstig, mens lammene i mange tilfeller kun viser svake brunsttegn. Med svake brunsttegn menes det at lammet for eksempel kan følge væren med blikket, men at det ikke kommer bort. Det kan også være at lammet vifter med halen når væren breker og det kan være at det har nedsatt matlyst. Det tar mye tid og det er vanskelig å oppdage disse svake brunsttegnene, slik at det er spesielt viktig at man tar seg god tid hos lammene.

Dette liker vi!!!! Tydelig parede påsettlam.

Dette liker vi!!!! Tydelig parede påsettlam.

Vi slipper som sagt væren sammen med lammene fordi da har han god tid til å sjekke de og de lammene som bruker lang tid før de viser seg for væren vil også ha større sjans for å bli bedekket. Nærvær av mennesker kan også påvirke at enkelte lam ikke viser brunst.

Brunsten hos voksne søyer varer i gjennomsnitt 30 timer, og for lammene er brunsten minst 10 timer kortere. Lammene har også kortere brunstsesong sammen med at de ofte har stille brunst.

Her er vi relativt opptatt av å drive et seriøst avlsarbeid for å avle friske dyr med gode morsegenskaper, god ullkvalitet og god tilvekst for å oppnå best mulig slaktevekter på høsten. Vi kjøper kun kårede bukker slik at vi kan optimalisere avlsarbeidet våres. Jeg vil skrive mer om avl ved et senere tidspunkt.

One Comment

Legg igjen en kommentar

Required fields are marked *.